MVP AWARD: Vluchthuis Den Haag | Politiek Tegengas

alert cheque vluchthuis3

‘Vluchtelingen demonstreren op het museumplein’, ‘Asielzoekers reizen af naar Den Haag’ en ‘Asielzoekers vluchthuis moeten mogen werken’.

Zomaar een greep uit de vele tientallen krantenkoppen die het Vluchthuis sinds haar oprichting heeft behaald. Vanaf afgelopen januari 2013 verleend het Vluchthuis onderdak aan uitgeprocedeerde illegale immigranten in de gekraakte Sacrementskerk in Den Haag. Sindsdien is de kwestie veelvuldig in het nieuws geweest. Ook het Alertbestuur is dit niet onopgemerkt gebleven, vandaar dat zij de tweede MVP-award van het Alertfonds hebben uitgereikt aan dit gewaagde initiatief.

De acties van de groep begonnen op donderdag 19 september 2012 toen een aantal uitgeprocedeerde vluchtelingen, die om uiteenlopende redenen niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst, een tentenkamp opzetten op de Koekamp, een veld pal naast Den Haag Centraal Station. Na eerdere acties en tentenkampen in Ter Apel, Zwolle, Den Bosch en Sellingen hebben de actievoerders zich verenigd onder de naam Recht op Bestaan, en protesteren zij sindsdien tegen het harde Nederlandse asielbeleid. In januari 2013 zijn zij bij de Sacrementskerk aan de sportlaan ingetrokken, waar zij sindsdien verblijven.

Alert heeft besloten de groep in hun strijd te steunen met het toekennen van de tweede MVP-award omdat zij ondanks de zware omstandigheden blijven volharden in hun acties. Bij het uitreiken van de Award ter plekke waren wij getroffen door de positiviteit van de actievoerders en het warme welkom dat zij ons gaven. Wij hopen dat zij de award zullen zien als een ware opsteker en dat het bijkomende geldbedrag hun ruimte biedt de acties voort te zetten!