Kick Out Zwarte Piet ontvangt MVP Award

mvp-uitreiking-201117

Op maandag 20 november reikte Alert Fonds haar MVP (Most Valued Project) Award uit aan Kick Out Zwarte Piet. Kick Out Zwarte Piet is de coalitie van Nederland Wordt Beter, Stop Blackface en Zwarte Piet Niet en zet zich in om institutioneel racisme te bestrijden.

De coalitie streeft naar een Sinterklaasfeest zonder uitsluiting, waarin Piet niet dient als stereotypering van koloniale onderdanigheid. Onlangs werd de geplande vreedzame demonstratie van de groep tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum verhinderd door een blokkade van hun bus op de snelweg door pro-Zwarte Piet-demonstranten, wat het debat over racisme in Nederland opnieuw heeft doen oplaaien.

Met de uitreiking van de MVP Award wil Alert Fonds haar waardering voor het activisme van de coalitie laten blijken en een verdere stimulans bieden voor haar activiteiten. De award werd uitgereikt als slot van de discussieavond ‘Hoe overleef ik de Zwarte Pieten-discussie?’ in Pakhuis de Zwijger, waar verschillende manieren werden besproken waarop mensen actie kunnen voeren tegen Zwarte Piet. Kick Out Zwarte Piet is van plan het prijzengeld van 1.000 euro uit te geven aan hun demonstraties.