2017 van het bestuur

bestuursleden

2017 was een mooi jaar voor het Alertfonds. Hoewel twee bestuursleden hebben afgezwaaid, is het bestuur uitgebreid met maar liefst vijf nieuwe leden! Hoe meer bestuursleden Alert heeft hoe beter de taken verdeeld kunnen worden. Zo kan Alert efficiënter werken. Hier zullen zowel het Alerftonds, als de subsidieaanvragers in 2018 hopelijk veel profijt van gaan hebben. Maar het belangrijkste is misschien wel dat een groter bestuur betekent dat meer mensen aanvragen kunnen beoordelen. Hierdoor kunnen we een nog genuanceerdere afweging maken, waarbij zoveel mogelijk projecten gesteund kunnen worden!

En in 2017 hebben we heel veel succesvolle projecten, van over de hele wereld, gesteund. Een kleine selectie:

Limity jsme my (We are the limits) – Climacamp

Een weekend vol workshops, trainingen en discussies in Tsjechië, waar 300 klimaatactivisten uit verschillende landen samen kwamen. Hoogtepunt was hun protest tegen de lokale kolenmijn.

Utrecht voor iedereen – tegengeluid richting Thierry Baudet en FvD

“Utrecht voor iedereen” is een coalitie van verschillende organisaties en individuen die zich bekommeren om een inclusiever Utrecht. Zij lieten in juni op verschillende plekken in Utrecht een tegengeluid horen, waar ze zich expliciet uitspraken tegen racisme en extreemrechtse politiek.

Improve Our Village – protest tegen gang van zaken Basaltfabriek

Improve Our Village organiseerde een actie in Armenië tegen de lokale Basaltfabriek. Hiermee probeerden zij de kwalijke zaken, verzwegen door de lokale autoriteiten, die zich afspeelden rondom deze fabriek zichtbaar te maken. Hun actie had effect!  Dingen als milieuvervuiling en het niet uitbetalen van het personeel kwamen aan het licht. Lonen zijn na de actie (in ieder geval deels) betaald en de fabriek is (tijdelijk) stilgelegd.

Ferarri Dance Crew Nairobi – #respectdancers

Een bijeenkomst van dansers uit heel Kenia, om aandacht te generen voor hun slechte werkomstandigheden. Ook wilden ze zorgen dat zoveel mogelijk dansers lid worden van de eigen vakbond, om betere werkomstandigheden af te dwingen.

MVP-Awards

Ook hebben we in 2017 twee keer de MVP(Most Valued Project)-award uitgereikt aan waardevolle initiatieven waaraan wij willen laten weten dat hun werk zeer gewaardeerd wordt. Dit jaar waren dat Popular Alternative uit Colombia, en Kick Out Zwarte Piet.

In 2018 hopen we natuurlijk nog meer mooie projecten te kunnen steunen en zo progressieve, activistische jongeren de mogelijkheid te geven om te strijden tegen onrecht en ongelijkheid, of voor het milieu en de natuur, om zo de wereld, voor iedereen, een beetje mooier te maken.

Het Alertbestuur 2018.